Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Elämystehdas Lappari

Elokuussa 2010 Heineken järkytti suomalaista olutmaailmaa lakkauttamalla Lapin Kullan panimon Torniossa. 137 vuoden toiminnan jälkeen Lapin vanhin teollisuusyritys hiljeni. Suurin osa laitteistoista vietiin pois ja syksyllä 2012 Heineken pyysi tarjouksia koko kiinteistön purusta. 

Yhtenä monista Veikko ja Veli-Matti Mykkälä kävivät tutkimassa panimon tiloja purkutarjousta varten. He totesivat, että rakennuskanta ja sen sijainti olivat aivan liian hyviä purettavaksi. Noin kymmenen muun joukossa Mykkälät tekivät purkutarjouksen, mutta he myös tarjoutuivat vaihtoehtoisesti ostamaan kiinteistön. Neuvottelupöydässä olivat vastassa globaalin suuryhtiön lakimiehet. Lopulta Veli-Matin onnistui vakuuttaa Heineken myymään koko panimoalueen. Kaupat tehtiin keväällä 2013.

Veli-Matin mielessä alkoi hahmottua visio matkailukohteesta, jossa yhdistyisivät sisäaktiviteetit ja elämykset. Entisen omistajan Helsingin konttorin kanssa päästiinkin suunnittelemaan näyttävää elämyskeskusta, jolla vahvistettaisiin heikentynyttä brändiä. Konseptikuvat olivat jo valmiina, kun pitkälle edenneet neuvottelut pysähtyivät ilman selitystä. Oliko kansainvälinen pääkonttori puuttunut peliin? Lähes vuoden työn jälkeen oltiin lähtöruudussa.

Uusia neuvotteluja käytiin konsulttien tukemana usean alan toimijan kanssa. Jokaisen myyntimiehet maalailivat suuria visioita, mutta sitoutumista laajempaan kumppanuuteen ei ollut. Osa asiantuntijoista ryhtyi vakuuttelemaan, ettei moinen elämyskeskus onnistu Torniossa, varsinkaan, kun aika on niin huono. Veli-Matin usko visioonsa ei kuitenkaan horjunut.

Yritysneuvoja suositteli konsulttiavun sijaan avainhenkilön palkkaamista. Vinkin avulla löytyi Kaj Kostiander, joka siirtyi ammattikorkeakoulun innovaatiopäällikön tehtävästä projektin vetäjäksi alkuvuodesta 2015. Hyvä keskusteluyhteys mahdollisti tiukan sisäisen sparrauksen miesten välillä. Kevät kului suunnitelmia tarkentaen, kumppaneita kartoittaen, neuvotellen, laskelmia tehden, rahoituskokonaisuutta kasaten sekä kaavoitus- ja lupabyrokratian kiemuroita selvitellen. 

Kesällä tiimiin tueksi saatiin Tuomas Kuoksa, joka oli ollut rakentamassa lähes kaikkia Suomen sisäaktiviteettipuistoja. Tuomaksen kokemus ja näkemys, sekä vahva halu omaksua uutta tekivät hänestä arvokkaan pelaajan Veli-Matin joukkueeseen. Apuna oli myös Veli-Matin rahoitusta opiskeleva poika Juho.

Loppukesästä ensimmäisen vaiheen kokonaisuus alkoi olla valmis toteutettavaksi.  Sitten tulikin yllättävä takapakki jo selvänä pidetyssä rahoituspaketissa. Jouduttiin jälleen ottamaan kuukausien aikalisä ja etsimään uutta rahoitusta. Vuoden loppuun mennessä päästiin vihdoin julkistamaan uudet kumppanit: Aktiviteettipuisto ja ravintola toteutetaan yhteistyössä Seinäjoki Activity Parkin osakkaiden kanssa ja liikuntakeskus paikallisen Hyvä Fiilis Oy:n kanssa. Samaan aikaan vietiin eteenpäin kolmen kerrostalon kokonaisuutta jokirannassa, tapahtuma-areenaa sekä pienpanimoa.

On ollut valtaisa haaste pitää monta palloa ilmassa samaan aikaan, mutta nyt tilanne näyttää valoisammalta. Tonttikaupat odottelevat kaavan vahvistumista. Tapahtuma-areenan neuvottelut ovat pitkällä. Pienpanimo on edennyt ennakoitua nopeammin ja Sangen Oy:n osakeanti Tornion Panimon rahoittamiseksi on tätä kirjoittaessa käynnissä. Kiinnostus jatkaa 143 vuotista oluthistoriaa on vahva ja kasvutavoitteet hurjat. Tuskinpa Heineken ymmärsi keväällä 2013 kaupat tehdessään, että tuli kylväneeksi Tornion panimon uudelleen käynnistämisen siemenen! 

Kovan työn ja loppumattoman uskon tuloksena Veli-Matti Mykkälän unelma toteutuu, kun Elämystehdas Lappari avaa ovensa kesällä 2016. Ympärillä on sitoutunut joukko ihmisiä ja yrityksiä, joilla on vahva halu tehdä yhteistyötä tarjotakseen liikettä ja elämyksiä koko perheelle.

www.arcticproperty.fi