Liitolan Mylly

Puhdasta ruokaa omasta maasta

Liitolan mylly toimii Naantalissa, tarkemmin sanottuna Rymättylän Salonkylässä Länsi nimisellä tilalla. Lännen tila on ollut Liitolan suvun omistuksessa jo 1900-luvun alkuajoista. Tilan tuotantosuuntaa muutetaan parhaillaan lihakarjasta kasvinviljelyyn sukupolvelnvaihdoksen ohella. ”Mitään asiantuntemusta mylläämisestä ei ollut ennestään, mutta intohimon avulla aloimme hankkia tietoa ja lopulta ostimme myllyn ja nyt noin vuosi idean syttymisestä mylly pyörii jo kolmatta kuukautta”, tuleva yrittäjä Tuomas Liitola kertoo. Jauhoa myllätään tiistaisin ja toimitetaan keskiviikkoisin. 

Tuomaksen mukaan intohimoinen yritys on yritys jossa raha ei määrää suuntaa, vaan halu kehittää toimintaa, halu tuottaa jotain laadukasta, jotain josta muutkin voivat hyötyä. Intohimoisessa yrityksessä ei lasketa työtunteja eikä tehdä kompromissia laadusta. Intohimoisessa yrityksessä myös pyritään oppimaan ja kehittymään – taso jossa nyt ollaan ei enää riitä huomenna. Liitolan mylly on intohimoinen monestakin syystä, mutta eniten siksi että haluamme tuottaa kuluttajille puhdasta ruokaa omasta maasta järkevään hintaan, Tuomas kuvailee. Tuotantosuunnan muututtua oli ensi hetkestä selvää että jotain muutakin pitää pystyä tekemään kuin myydä leipäviljaa tai rehuviljaa. ”Tutkimme vaihtoehtoja mallastamosta herkkusienikasvattamoon mutta lopulta lähinnä omaa sydäntä oli alkaa tuottaa laadukasta, puhdasta, tuoretta ja lisäaineetonta luomujauhoa”, Tuomas taustoittaa.

Liitolan myllyn intohimoinen toiminta ilmenee arjessa monellakin taholla. ”Havahduimme myöhässä paikallisiin markkinoihin, hankimme markkinapaikan kaksi päivää ennen markkinoiden alkua ja seuraavan 36 tunnin aikana teimme riittävät määrät jauhoja markkinoille myytäväksi.” Tätä varten piti tehdä kaksi neljätoistatuntista päivää ja pyytää naapuri lapsenvahdiksi, jotta kaikki jauhot saatiin pakattua. Myös toinen naapuri on ollut suurena apuna koko projektissa, hän oli mukana rakentamassa myllyn tiloja monta päivää, pyytämättä mitään korvausta, hänestä oli hieno saada auttaa näin upeassa projektissa. Hänen intohimonsa auttaa oli merkittävä tekijä koko projektin onnistumisessa.

Tuomas on oppinut että hyppy tuntemattomaan ei ole mahdottomuus vaan mahdollisuus. Tottahan toki faktoja täytyy selvittää ja asioista ottaa selvää, mutta intohimo ja riskit kulkevat usein käsi kädessä. Muille yrityksille ehkä suurin oppi voi olla siinä että ei tarvita muuta kuin idea ja halu toteuttaa se nii kaikki on sen jälkeen mahdollista. ”Emme mekään vielä tiedä tuleeko Liitolan Mylly menestymään vai ei mutta yrittämisestä se ei ainakaan tule jäämään kiinni” Tuomas kommentoi.

www.liitolan.fi
www.facebook.com/liitolan