Onnellisten kanojen isäntä

Puurin kanalasta Kiehuvan kylästä, muutaman kilometrin päässä Kouvolan keskustasta, lähtevät munat eri puolille Kouvolaa. Yrittäjä Ari Puuri kuljettaa kennot kauppoihin Kotkot-autollaan. Siellä hän asettelee ne siististi lavoille ja huolehtii, että tavaraa riittää. Toisinaan Ari käy kaupoissa maistattamassa munia, välillä hän esittelee tapahtumassa kanalan untuvikkoja. 

Ari Puuri tunnetaan Kouvolassa. Se, että Puurin kanala edelleen on olemassa, ei ole sattumaa, vaan liikeidean jatkuvaa jalostamista ja kovaa työtä.  Ari osti kanalan isältään vuonna 1988. ”Minulla oli unelma vapaasta, onnellisesta kanasta.” Ari kuvailee.

90-luvulla ensimmäinen idea vapaasta kanalasta epäonnistui. Tarvittiin tutustumismatkoja kananmunatuotannon tiloille ja messuille, ennen kuin oma idea kirkastui. Vuonna 1996 Puurin häkkikanala muuttui lattiakanalaksi, yhtenä ensimmäisten joukossa.

Alusta alkaen Ari on joutunut miettimään, millä erottua muista. Kun ainut ostaja yllättäen ilmoitti, että kahden viikon kuluttua hän ei enää osta munia, täytyi äkkiä etsiä uusia ostajia. Hän keksi tukkukaupan ja pari leipomoa. Tuli lama, joka pakotti miettimään asiakaskuntaa uudestaan. Jos hinnalla ei pystynyt kilpailemaan, täytyi keksiä muita vaihtoehtoja. Siinä vaiheessa tuli kuvioihin kaupunkien suurkeittiöt. Siinä tarjouskilpailussa Puurin kanala vei pisimmän korren siksi, että se oli ainoa, joka tarjosi kaupan kylkiäisiksi untuvikkojen esittelyjä päiväkoteihin. 

Kun lama iski kaupunkeihinkin, täytyi jälleen keksiä jotain muuta. Taas sama kysymys – kuka arvostaa Puurin kanalan munia? Kuka on valmis maksamaan niistä? Kuluttaja, keksi Ari.  Tarvittiin sattumia ja sitkeyttä, että kanala raivasi tiensä ensin Citymarkettiin ja myöhemmin S-ryhmän kauppoihin. Vuosien varrella Puurin kanalan munat ovat levinneet ympäri Kouvolaa.

Arille kanojen hyvinvointi on tärkeää. Vähintäänkin yhtä tärkeää on asiakkaiden palaute. Ihmisten kohtaaminen on iso osa työtä. Se on myös kannattanut – sen pieni kanala on osoittanut.

www.puurinkanala.fi

Ari Puuri.JPG