Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat – ja tarina uskomattomasta visiosta joka toteutui

”Ette voi uskoa, miten erinomaisesti linnanpiha soveltuu tällaisille esityksille.  Ensinnäkin se on soinnillisesti suhteessa sangen etuisa, siten se on tavattoman tilava ja lisäpaikkoja saadaan muureilta ja raunioilta…”

Aino Ackté 1912

Macbeth_laaja.jpg

Aino Acktén unelmasta syntyi oopperan ihme 

Suomalaisen laulutaiteen säihkyvin helmi ja aikansa kulttuurilähettiläs, mm. Pariisin suuren oopperan tähtisopraanona maineensa luonut Aino Ackté, vieraili Olavinlinnassa ensimmäistä kertaa vuonna 1907. Keskiaikainen kivilinna Saimaan kesäisessä maisemassa teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. Hän halusi esittää oopperaa tässä ainutlaatuisessa paikassa, jollaista ei olisi missään muualla maailmassa. Unelmasta tuli totta ja ensimmäiset oopperaesitykset järjestettiin Olavinlinnassa vuonna 1912.

Martti Talvelasta Oopperajuhlien uusi voimahahmo

Maailma muuttui ja Suomi itsenäistyi. Sodat ja taloudelliset realiteetit pysäyttivät oopperaesitykset Olavinlinnassa, mutta Aino Acktén perintö säilyi. Oopperajuhlien uusi aika alkoi 1960-luvulla. Tunnettuuden kasvaessa juhlien taloudellinen ja hallinnollinen tila vaati vakauttamista. Johtajan roolin otti tähtibasso Martti Talvela. Hän yhdisti seitsemän vuoden ajan kansainvälisen huippulaulajan karriäärin, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellisen johtajan ja keskeisen solistin tehtävät luotsaten juhlat kohti oopperamaailman kansainvälistä huipputasoa.

Yksi maailman tunnetuimmista oopperafestivaaleista

Oopperajuhlien menestyksen avain on korkea taiteellinen taso. Tänä päivänä suurimman vastuun taiteellisesta tasosta kantaa taiteellinen johtaja Jorma Silvasti: ”Pidämme huolta siitä, että käytämme parhaita kotimaisia voimia ja täydennämme kokonaisuutta ulkomaisilla tähdillä tarpeiden mukaan. Erityisen ylpeitä olemme meidän omasta kuorosta ja orkesterista, jotka ovat kivijalkamme. Kuoron riveistä on noussut vuosien varrella huippulaulajia, ja aiomme jatkossakin tarjota nuorille suomalaisille mahdollisuuksia edetä urallaan.”

Enemmän kuin oopperaa

Kansainvälisen tunnettuuden ylläpitäminen ja kasvattaminen vaatii rajoja ylittävää kulttuurivaihtoa. Festivaalijohtaja Jan Strandholmin sanoin: ”Ulkomaisten oopperatalojen vierailuesitykset ja Oopperajuhlien yhteistyö muiden oopperatalojen kanssa vahvistavat Oopperajuhlien asemaa suomalaisuuden käyntikorttina maailmalla. Festivaalin eksoottinen maine houkuttelee vuosittain tuhansia ulkomaisia vieraita Savonlinnaan. ”Savonlinnan Oopperajuhlat ei ole pelkkää oopperaa vaan kokonaisuus, johon kuuluu pikkukaupungin idylli, uniikki järviluonto, valoisat kesäyöt ja vahva kulttuurihenki. Se tarjoaa ainutlaatuinen elämysympäristön idän ja lännen kohtaamispaikassa, keskiaikaisen kivilinnan hymyilevien muurien suojissa.” 

Savonlinnan Oopperajuhlat lyhyesti

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteitamme. Savonlinnan Oopperajuhlat on vuosien saatossa kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia on ulkomaalaisia. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. 

Savonlinnan Oopperajuhlien esityspaikka on ainutlaatuinen, keskiaikaisen Olavinlinnan suuri linnanpiha, jossa on erinomainen akustiikka ja 2 264-paikkainen katettu katsomo.

Oopperajuhlien vuoden 2015 budjetti on 8,4 M€, noin 82 % on omarahoitusta ja 18 % avustuksia (Opetusministeriö ja Savonlinnan kaupunki). 

www.operafestival.fi