Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Suojärven Suklaatila Oy

Hieman syrjässä ”keskellä ei mitään”

Kaukana Ylöjärven peräkylillä elettiin viime vuosikymmenen loppupuolella epäuskoista aikaa. Väki pudisteli päätään, kun vanhan sukutilan navetta sai uuden katon, kunnon eristykset ja tyystin uudet, elintarvikehuoneistoksi kelvolliset sisätilat.

Että sitten suklaatehdas entisille karjan kotisijoille? Hieman syrjään siitäkin paikasta, joka tunnetaan ”keskellä ei mitään”?

Kaksi uskoi. Tilan isännäksi ja emännäksi sukupolvenvaihdoksen saattelemana tulleet Tomi ja Katja Järvenpää.  Pariskunnalle tämä villi voltti työelämässä tarkoitti ravintola- ja mediatöiden vaihtamista maaseutu- ja käsityöläisyrittäjyyteen suklaan parissa.

Suklaatila kesä maalattu.jpg

Ensimmäiset hyvät lähtivät Suklaatilalta maailmalle keväällä 2010. Jälleenmyyjiksemme löysimme viehättäviä pikkuliikkeitä eri puolilta Suomea, ja pian meidät yllätti voimallaan myös liikelahja-asiakkaiden kasvava kysyntä. 

Ensimmäisen työntekijän palkkasimme vuonna 2011, eikä vipinä vanhassa navetassa ole siitä taantunut. Vilkkaimpina joulusesongin hetkinä työteliäs joukkomme tuplaa kokonsa lähes kymmenpäiseksi. Olemme perustaneet myymälän kotikaupunkimme keskustaan, ja tilalla vierailee Suklaamaistajaisissa liki sata ryhmää vuodessa. Meihin luottavat perheyhtiötämme yli sata kertaa suuremmat yritykset.

Suklaatilaa ovat nostattaneet kotimaiseen työhön ja pienvalmistajuuteen liittyvät arvot. Se, että työmme laatutakeena on kasvollisten tekijöiden kädenjälki. Yrityksenä olemme kuitenkin enemmän kuin tuotteemme. Olemme se tarina, joka syntyi Katjan ja Tomin katsellessa tyhjäksi jäänyttä tilan vanhaa navettaa yli kymmenen vuotta sitten. Hassua mutta totta: sen tarinan keskiössä ei edes ole suklaa.

Meidän voimamme kumpuaa maaseudusta ja omalla kotitilallamme toimimisesta. Olemme halunneet osoittaa, että maaseutu on loistava toimintaympäristö ja mahdollistaa monentyyppistä menestyvää yrittäjyyttä – jopa suklaatehtaan vanhaan navettaan. Mistä palomme syntyi? Miksei ensimmäinen askel – se epämukavin ja pelottavin – jäänyt meiltä ottamatta?

Intohimo on sitä, että uskaltaa tallata uusia polkuja paikkoihin, joista ei ole aiemmin käyty. Se on poltetta uhmata odotuksia, joita muut eteesi asettavat. Se on halua ja kykyä muuttaa maailmaa luomalla omia todennäköisyyksiä, jotka toteutuvat yli ajan, kun työskentelee mieli kirkkaana ja sinnikkäästi. Se on kuin näky, jonka Suklaatilan isäntä ja emäntä piirsivät mieleensä kesäpäivinä yli kymmenen vuotta sitten.

Intohimoa on nähdä tulevaisuus tässä päivässä. Ja toimia.

www.suklaatila.fi
www.facebook.com/Suklaatila/
twitter.com/Suklaatila