Tyrnävän Mylly

Tyrnävän mylly oli alun perin Tyrnävän osuusmeijerin mylly, mutta vuosituhannen vaihteessa pakkohuutokaupan myötä Janne Matinlaurin vanhemmat ostivat myllyn. Maatilalle ja myllylle tehtiin sukupolven vaihdos v. 2008, minkä jälkeen Janne jatkoi yrittäjänä molemmissa. Tällöin myllyn päätuotteena oli eläinten rehu.

Pari vuotta sitten Janne puntaroi jatkaako vai lopettaako myllytoiminta. Päätös myllytoiminnan jatkamisesta syntyi Jannen löydettyä käytetyn vehnämyllyn myynti-ilmoituksen. Myllytoimintaa ruvettiin kehittämään elintarvikepuolelle jauhoihin ja ryyneihin.  Maatilojen jouduttua yhä enemmän ahtaalle, ei rehuviljankaan tuottaminen kannata samalla tavalla.  

Tyrnävän myllylle viljat tulevat Jannen omilta pelloilta, joissa kasvatetaan pääsääntöisesti viljaa, kuminaa ja siemenperunaa. Maanviljelys ja myllytoiminta vuorottelevat sopivasti vuoden aikana. Maanviljelys vie enemmän aikaa kevät- ja kesäkaudella, kun taas syksyllä ja talvella keskitytään myllytoimintaan. ”Myllytoiminnan avulla voidaan nostaa viljojen jalostusastetta ja saada näin jopa viisinkertainen jälleenmyyntiarvo tuotteille”, Janne summaa. 

Tyrnävän Mylly Janne.jpg

Lähiruoan arvostamisen nousun myötä myös Tyrnävän myllyn tuotteiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Lähialueiden leipomot ovat myllyn tärkeimpiä asiakkaita. Esimerkiksi liminkalainen Savilaakson leipomo käyttää Tyrnävän myllyn ohrajauhoja leivonnassaan. Tänä päivänä asiakkaat myös kyselevät Tyrnävän myllyn tuotteita kaupoista, minkä johdosta vähittäiskaupat soittelevatkin tuotteita myyntiin. Yleensähän yrittäjä kaupittelee tuotteitaan vähittäiskauppojen hyllyille.