Etusivu / Suomeksi / IIF Intohimo 2015-2016 / Sata tarinaa / Veekmas Oy - Intohimoinen yritys 2016

Pohjolan vaativiin olosuhteisiin suunnitellut tiehöylät ja matalaprofiiliset kaivostiehöylät ovat löytäneet työmaansa ympäri maailman. Veekmas Oy on toimittanut yli 300 tiehöylää ympäri maailman aina Huippuvuoria, Australiaa, Mongoliaa, Sambiaa ja Boliviaa myöten. 

Urakointitausta ja jatkuva, asiakaslähtöinen suunnittelu tuovat ratkaisuja, jotka edustavat alan teknologista huippua. Veekmas Oy valmistaa kestäviä, käytännöllisiä ja ympäristöystävällisiä tiehöyliä, joissa yhdistyvät korkea laatu ja kokonaisvaltainen taloudellisuus. Yritys harjoittaa myös omaa urakointia, millä taataan tuotekehityksen käytännönläheisyys. Yrityksen toiminnassa ei tunneta byrokratiaa, joten oikeaa ratkaisua haettaessa ei tarvita kädenvääntöä.

Yrityksen perustaja Esa Halttunen syntyi kiteeläiseen pienviljelijäperheeseen vuonna 1947. Pienen pojan kiinnostus koneita kohtaan oli nähtävissä jo varhaisessa vaiheessa. Nuoren miehen tie vei ammattikoulun kautta asentajan ja työnjohtajan tehtäviin kiteeläisellä konepajalla. Sittemmin Esa siirtyi kuorma-autoyrittäjäksi, kunnes vuonna 1974 hän hankki ensimmäisen tiehöylänsä.

Veekmans Oy Esa Halttunen.jpg Esa Halttunen.jpg

1970-luvun loppupuolella alettiin kunnostaa urakoinnin ohella vanhoja tiehöyliä myyntiin. Kahdeksan vuoden työrupeama Ford-automyyjänä antoi Esalle hyvän myyntitaidon. Kokoaikaiseksi tiehöyläyrittäjäksi hän siirtyi vuonna 1985. Vuonna 1982 perustettiin Veekmas Ky ja kaksi vuotta myöhemmin Veekmas Oy. Yhtiön osakkaina oli koko Halttusen silloinen nelihenkinen perhe.

Ruotsista tuotiin 1980- ja 1990-luvuilla pääosin ajamalla noin 250 elinkaarensa lopussa olevaa, Ruotsin tiehallinnon myymää tiehöylää. Koneet peruskorjattiin ja myytiin urakoitsijoille. Osa näistä tiehöylistä on edelleen urakointikäytössä. 
Tuotekehitys jatkui ja tuotteiden jalostusaste nousi, kunnes lopulta vanhoista tiehöylistä hyödynnettiin enää runko. Ensimmäinen täysin uusi Veekmas-tiehöylä valmistui vuonna 1993 ja toimitettiin Egyptiin. 2000-luvun alussa kierrätysrunkoiset tiehöylät saivat väistyä kokonaan uudesta raudasta valmistettujen tiehöylien tieltä.

 

 

Veekmans 1.jpg

2000-luku oli Veekmas Oy:lle voimakasta kasvun aikaa. Veekmas Oy valtasi erityisesti Ruotsin-markkinat, ja pieni kaivostiehöylä löysi tiensä yhä useampiin kaivoksiin eri puolilla maailmaa. Lokakuussa 2007 perheyhtiö Veekmas Oy kaksinkertaisti kokonsa yhdessä päivässä ostamalla kilpailijansa, valtion omistaman Patria Vammas Oy:n tiehöyläliiketoiminnat Sastamalassa ja Uddevallassa. Samalla Veekmas Oy:stä tuli Pohjoismaiden ainoa tiehöylien valmistaja.

Veekmans 2.jpg

Seuraavana vuonna yritys toimitti ennätykselliset 25 tiehöylää eri puolille maailmaa ja saavutti lähes 10 milj. € liikevaihdon. Vuonna 2008 yritys palkittiin valtakunnan vuoden yrityksenä. Vuoden 2008 lopussa alkanut lama näkyi myös Veekmas Oy:n liiketoiminnassa, mutta siitä ei lannistuttu, vaan yritys keskittyi kehittämään tuotteitaan ja osaamistaan sekä laajensi toimitiloja.

Aikoinaan herännyt pienen pojan kiinnostus koneita kohtaan ei ole sammunut, vaan se on ajan myötä jalostunut tahtoon valmistaa maailman parhaita tiehöyliä. Tänä päivänä Veekmas-konserni työllistää noin 20 henkeä ja noin 40 alihankkijaa. Yrityksellä on edustajia lähes 50 eri maassa ja se toimittaa tiehöyliä viiteen eri maanosaan.

www.veekmas.com